Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


blog:vild_periode_20_4_2_5

start

Vild periode 20/4 – 2/5

Jørgen Bech, 2014/05/09 15:07

RØRVIG SOM SJÆLLANDS SVAR PÅ SKAGEN

Hvilken lokalitet tænker man på, når man opremser følgende:

Hvidnæbbet Lom på morgentræk. Hvid Stork trækker. Lille Skrigeørn langsomt mod nordøst. Alle 4 Kærhøgearter på én dag. 4 Sorte Glenter i flok. Citronvipstjert og Markpiber. Stort træk af rovfugle som Fiskeørne, Dværgfalke, Vandrefalk. Tidlige Aftenfalke. Sølvhejre på træk og Silkehejre i baglandet. Store træk af Kvækerfinke og Engpiber. Mosehornugler. Vendehalse.

I 2014 er det nogle af overskrifterne fra Rørvig i ovennævnte store periode.
Nu skal og kan Rørvig ikke konkurrere med en af det eurasiske kontinents super-ruser = Skagen, men for lige disse dage er sammenligningen fristende, når man ser på det brede artsspekter og de mange specialiteter.
Vind og årstid faldt i hak i en af vores bedste perioder. Vi fik aldrig de friske sydøstenvinde, men forløbet viste, at ren østenvind med periodiske skift til nordøst også er en god situation, hvor de moderate vinde giver plads også til et par af de termiktrækkere, vi ellers ofte har det svært med.

Ingen ser alt, men med en rimelig høj aktivitet var der nok til alle, og folks forskellige traditioner for at se på fugle gav en fremragende total dækning af disse dage, hvor fanden kunne være løs fra 05:45 til 20:00!

De endelige tal for disse dage vil dukke op når træktabellen er ajour og siden bearbejdet i en eventuel 2014-rapport.
Men man kan lige tage et par overskrifter:

Årets trækdag: 25/4.

Den bliver i hvert fald svær at slå. Fra første time stod det klart, at der var stort fald af Løvsanger efter en frontpassage dagen før.. Sang overalt og fugle drivende gennem birkekroner og i krattene. Følgesvendene Vendehals, Skovsanger og Broget Fluesnapper var i baglandet. Men allerede om formiddagen etablerede sig et solidt og potentielt yderst giftigt rovfugletræk. Et tvangsvalg mellem kratlusk og en placering ude i trækkorridoren. Umuligt at udnytte alle denne dags potentialer. Det blev en stor Kærhøg-dag. Blandt Rørhøge og de alt for få Blå Kærhøge kom Steppehøg 12:23 og 16:18 – begge 2k-hunner. Sidste tog en fourageringsrunde lavt over landskabet klos på observationsbakken, en sand parade i medlys med de smukke karakterer. I mellem Steppehøgene kom en Hedehøg ad hun 15:55. Arten er blevet bekymrende fåtallig de sidste år. Undervejs trak lokalt sjældne Hvid Stork ud 13:40. Måske endda en autentisk fugl fra spontan bestand mod øst. Var tidligere meldt indtrækkende ved Røsnæs. Den burde kun kunne ende et sted. Og det gjorde den. Omkring 19 Fiskeørne er mange sent i april og 8-9 Lærkefalke et tidligt gennembrud.
I sandhed en stor trækdag for mange kategorier af fugle.

Hvidnæbbet Lom 28/4.

2014 har været præget af flere Lommer end vanligt, tidligt i perioden domineret af Sortstrubet Lom, der også har ligget mere talrigt i Nyrup Bugt end i mange år, siden i høj grad Rødstrubet Lom. 28/4 havde allerede udmærket sig med Citronvipstjert og en råbende Sortsætte han tilbage for en stund på Korshage, hvor arten så sørgeligt er forsvundet. Kl. 07:40 er det HVR, der fanger en Lom ude vestfra. Den er stor, meget stor! Tungt rullede vingeslag, kæmpe fodplader bagud. I det bløde lys kan man se det er en sommerdragtsfugl med tydelig halsring, næbbet er stort og lyst. En Hvidnæbbet Lom. Den trækker øst, men brækker så af og trækker ned mod S/SØ og forsvinder ud over fjorden.

Sort Glente flok på 4!

27/4 blev der sat ny standard for Sort Glente. Fuglene blev set fra 3 punkter, inde fra halvøen, fra Gravhøjen og fra Lokkemosevej, mens flokken i afslappet tempo trillede nordøst i yderst moderat højde. 16:50 forlod de halvøen og så kunne Hundested-drengene mageligt stille sig op og tage i mod på den anden side.

Lille Skrigeørn 2/5.

Dage hvor østenvinden er ved at smuldre og trækket matter af efter over 1 uges højtryk. 2/5 er der lidt øst igen, ret svag vind der hurtigt på Rørvighalvøen får bidrag af kystbrise og drejer i nordøst. Krystalklar, dybblå himmel, næsten ingen rovfugle og tindrende langt oppe. Det vi kalder ørnesigt.
På Brentebjerg sidder én mand, AF. Og kl.14:40 prejer Anders en rovfugl langt ude bag Ringholm Skov. Den ser grim ud, synes Anders, lugter af Skrigeørn. Kæden bagved aktiveres. Folk kommer fra Hovvig og hjemmefra. Ørnen kommer roligt, åbenbarer sig som en Lille Skrigeørn, en yngre fugl, hænger lidt over Brenteberg og fortsætter mod Hundested.
Rørvig 14:40-15:05, 3 punkter i Hundested fra 15:15 til 15:37.
Fornemt arbejde af Anders i en af sine helt absolutte spidskompetencer. Evnen til at lugte lunten, placere sig rigtigt, udholde kravet til lang tålmodighed og arbejde med en svær himmel med prikfugle. Ellers kunne den være smuttet…
Der blev ringet meget de minutter, men man fik aldrig meldt fuglen på Rørvig SMS. Det er ellers den sikre metode til at ingen bliver glemt.
Rørvig tog således den første Skrigeørn i DK i 2014. Det er vores 4. Lille Skrigeørn fra foråret (6. i alt hvis man regner de 2 efterårsfugle for forskellige individer). Den er altså sjælden. Hvert 10. forår i gennemsnit!
Arten har nu ”substatus”. Skal altså ikke for SU. Men stadig en af legenderne – en fugl man gerne vil se trække over Rørvig.

(trods dækning af trækket fra flere punkter er der fugle, der alligevel smutter igennem: Nedenstående Kærhøg fra en fotograferne taget på Korshage var ikke registreret trækkende)
 Blå Kærhøg
Blå Kærhøg 3k han, 2014-04-25, Korshage. Foto: John Rieland

Du kunne skrive en kommentar hvis du var logget ind.
blog/vild_periode_20_4_2_5.txt · Sidst ændret: 2014/06/29 17:08 af kes