Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


blog:vild_periode_20_4_2_5

Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
blog:vild_periode_20_4_2_5 [2014/05/13 17:02]
kes [RØRVIG SOM SJÆLLANDS SVAR PÅ SKAGEN]
blog:vild_periode_20_4_2_5 [2014/06/29 17:08] (nuværende)
kes
Linje 5: Linje 5:
 //Jørgen Bech, 2014/05/09 15:07 // //Jørgen Bech, 2014/05/09 15:07 //
  
-==== RØRVIG SOM SJÆLLANDS SVAR PÅ SKAGEN ====+**RØRVIG SOM SJÆLLANDS SVAR PÅ SKAGEN**
  
 Hvilken lokalitet tænker man på, når man opremser følgende:  Hvilken lokalitet tænker man på, når man opremser følgende: 
Linje 21: Linje 21:
  
  
-==== Årets trækdag: 25/4. ====+**Årets trækdag: 25/4.**
  
 Den bliver i hvert fald svær at slå. Fra første time stod det klart, at der var stort fald af Løvsanger efter en frontpassage dagen før.. Sang overalt og fugle drivende gennem birkekroner og i krattene. Følgesvendene Vendehals, Skovsanger og Broget Fluesnapper var i baglandet.  Men allerede om formiddagen etablerede sig et solidt og potentielt yderst giftigt rovfugletræk. Et tvangsvalg mellem kratlusk og en placering ude i trækkorridoren. Umuligt at udnytte alle denne dags potentialer.  Det blev en stor Kærhøg-dag. Blandt Rørhøge og de alt for få Blå Kærhøge kom Steppehøg 12:23 og 16:18 – begge 2k-hunner. Sidste tog en fourageringsrunde lavt over landskabet klos på observationsbakken, en sand parade i medlys med de smukke karakterer. I mellem Steppehøgene kom en  Hedehøg ad hun 15:55. Arten er blevet bekymrende fåtallig de sidste år. Undervejs trak lokalt sjældne Hvid Stork ud 13:40. Måske endda en autentisk fugl fra spontan bestand mod øst. Var tidligere meldt indtrækkende ved Røsnæs. Den burde kun kunne ende et sted. Og det gjorde den. Omkring 19 Fiskeørne er mange sent i april og 8-9 Lærkefalke et tidligt gennembrud.  Den bliver i hvert fald svær at slå. Fra første time stod det klart, at der var stort fald af Løvsanger efter en frontpassage dagen før.. Sang overalt og fugle drivende gennem birkekroner og i krattene. Følgesvendene Vendehals, Skovsanger og Broget Fluesnapper var i baglandet.  Men allerede om formiddagen etablerede sig et solidt og potentielt yderst giftigt rovfugletræk. Et tvangsvalg mellem kratlusk og en placering ude i trækkorridoren. Umuligt at udnytte alle denne dags potentialer.  Det blev en stor Kærhøg-dag. Blandt Rørhøge og de alt for få Blå Kærhøge kom Steppehøg 12:23 og 16:18 – begge 2k-hunner. Sidste tog en fourageringsrunde lavt over landskabet klos på observationsbakken, en sand parade i medlys med de smukke karakterer. I mellem Steppehøgene kom en  Hedehøg ad hun 15:55. Arten er blevet bekymrende fåtallig de sidste år. Undervejs trak lokalt sjældne Hvid Stork ud 13:40. Måske endda en autentisk fugl fra spontan bestand mod øst. Var tidligere meldt indtrækkende ved Røsnæs. Den burde kun kunne ende et sted. Og det gjorde den. Omkring 19 Fiskeørne er mange sent i april og 8-9 Lærkefalke et tidligt gennembrud. 
Linje 27: Linje 27:
  
  
-==== Hvidnæbbet Lom 28/4. ====+**Hvidnæbbet Lom 28/4.**
  
 2014 har været præget af flere Lommer end vanligt, tidligt i perioden domineret af Sortstrubet Lom, der også har ligget mere talrigt i Nyrup Bugt end i mange år, siden i høj grad Rødstrubet Lom. 28/4 havde allerede udmærket sig med Citronvipstjert og en råbende Sortsætte han tilbage for en stund på Korshage, hvor arten så sørgeligt er forsvundet. Kl. 07:40 er det HVR, der fanger en Lom ude vestfra. Den er stor, meget stor! Tungt rullede vingeslag, kæmpe fodplader bagud. I det bløde lys kan man se det er en sommerdragtsfugl med tydelig halsring, næbbet er stort og lyst. En Hvidnæbbet Lom. Den trækker øst, men brækker så af og trækker ned mod S/SØ og forsvinder ud over fjorden. 2014 har været præget af flere Lommer end vanligt, tidligt i perioden domineret af Sortstrubet Lom, der også har ligget mere talrigt i Nyrup Bugt end i mange år, siden i høj grad Rødstrubet Lom. 28/4 havde allerede udmærket sig med Citronvipstjert og en råbende Sortsætte han tilbage for en stund på Korshage, hvor arten så sørgeligt er forsvundet. Kl. 07:40 er det HVR, der fanger en Lom ude vestfra. Den er stor, meget stor! Tungt rullede vingeslag, kæmpe fodplader bagud. I det bløde lys kan man se det er en sommerdragtsfugl med tydelig halsring, næbbet er stort og lyst. En Hvidnæbbet Lom. Den trækker øst, men brækker så af og trækker ned mod S/SØ og forsvinder ud over fjorden.
  
  
-==== Sort Glente flok på 4! ====+**Sort Glente flok på 4!**
  
 27/4 blev der sat ny standard for Sort Glente. Fuglene blev set fra 3 punkter, inde fra halvøen, fra Gravhøjen og fra Lokkemosevej, mens flokken i afslappet tempo trillede nordøst i yderst moderat højde. 16:50 forlod de halvøen og så kunne Hundested-drengene mageligt stille sig op og tage i mod på den anden side. 27/4 blev der sat ny standard for Sort Glente. Fuglene blev set fra 3 punkter, inde fra halvøen, fra Gravhøjen og fra Lokkemosevej, mens flokken i afslappet tempo trillede nordøst i yderst moderat højde. 16:50 forlod de halvøen og så kunne Hundested-drengene mageligt stille sig op og tage i mod på den anden side.
  
  
- +**Lille Skrigeørn 2/5.**
-==== Lille Skrigeørn 2/5. ====+
  
 Dage hvor østenvinden er ved at smuldre og trækket matter af efter over 1 uges højtryk. 2/5 er der lidt øst igen, ret svag vind der hurtigt på Rørvighalvøen får bidrag af kystbrise og drejer i nordøst. Krystalklar, dybblå himmel, næsten ingen rovfugle og tindrende langt oppe. Det vi kalder ørnesigt. Dage hvor østenvinden er ved at smuldre og trækket matter af efter over 1 uges højtryk. 2/5 er der lidt øst igen, ret svag vind der hurtigt på Rørvighalvøen får bidrag af kystbrise og drejer i nordøst. Krystalklar, dybblå himmel, næsten ingen rovfugle og tindrende langt oppe. Det vi kalder ørnesigt.
blog/vild_periode_20_4_2_5.txt · Sidst ændret: 2014/06/29 17:08 af kes