Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


nyheder

RF Blog

Alle indlæg, opdelt i kategorierne: 'Korte nyheder', 'Længere nyheder og artikler' samt 'Gamle Nyheder':
INDHOLDSFORTEGNELSE


Boligbirding – tør du tage udfordring op?

Rørvig plejer at markere sig stærkt på det ornitologiske danmarkskort – dog ikke i dette projekt. DOF Vestsjælland kører på fjerde år et ”Boligbirding Projekt” og fra vores talstærke skare af feltornitologer har deltager antallet begrænset sig til en enkelt. Mange af jer skulle eller have en fin mulighed for at ende højt oppe på resultatlisten.

Det er en ganske underholdende og fornøjelig måde at starte fugleåret på – og så er det i forhold til mange andre ornitologiske aktiviteter ganske miljøneutralt – blot for at nævne et par grunde til at melde sig.

Projektet er kommet godt fra start og der er allerede rapporteret 61 arter. Flertallet af deltagerne har selv tastet ind i det nye rapporteringsskema, og undertegnede har suppleret med oplysninger fra de øvrige v.h.a. udtræk fra DOFbasen.

Det er givetvis alt for tidligt at spå om resultatet, men sandheden er jo, at nogle bor med mulighed for mange fugleobservationer, medens andre må arbejde mere for at få nogle arter på listen. Vores anden del af konkurrencen – hvor man primært kæmper mod sig selv – er meget mere retfærdig. Her har alle lige store chancer for at vinde.

Stillingen viser at undertegnede – der ikke delager i konkurrencen – har set flest arter, men i den relative og retfærdige konkurrence ligger jeg kun midt i feltet. Jo flere arter man plejer at se, desto mindre tæller den enkelte art. Hvis man kun plejer at se få arter tæller det derfor meget, hvis man er heldig at finde en ”ekstra” art. Denne del af konkurrencen bliver formodentlig først afgjort den 15 marts, hvor en overflyvende forårsfugl kan gøre udslaget.

Umiddelbart er de mest ”skæve” arter, der er blevet set, Sule og Ride – begge dog forbindelse med blæsevejr. Og Rød Glente må vel også anses for helt normalt nu om dage. Den relativt milde vinter afspejles i arter som Fiskehejre, Grågås, Pibeand og Rødben, medens mere forårsbebudende arter stadig mangler. Et lille influx af Silkehaler først på året gav afkast for et par odsinger. Når jeg kikker på mine egne observationer, har det mest spektakulære været Taffeland og Fuglekonge, begge nye ”boligbirding arter” for mig. Fuglekonger ser jeg normalt kun i min have i forbindelse med udprægede toppe i efterårstrækket.

Hvis mange nok melder sig, kan projektet måske også vise nogle overraskelser i forbindelse med udbredelsen af nogle af de almindeligere arter, der normalt ikke får så meget fokus.

Hvis du tør at tage dysten op bør du melde dig – se hvordan under ”Projekter/Boligbirding” i menuen til venstre på DOF Vestsjællands hjemmeside.

Forsat godt dyst til alle.

Lasse Braae

RF rapport 2016 - første status opdatering - "midt i 1. halvleg"

Godt Nyt År til alle bidragydere – og tak for god tålmodighed med diverse henvendelser i forbindelse med første gennemgang af vores datamateriale fra 2016.

Alle de præliminære tal forligger nu og de fleste er tilgængelige via hjemmesiden:

* Forårtræk

* Efterårstræk

* Rasttal Hovvig

* Rasttal Rørvig Bugt

* Rasttal Nakke Kær

Desuden er der lavet en oversigt over støre dage (flere rovfugle + trane)

* Store trækdage

De store trækdage kan være yderst vanskelige at vurdere og enkelte noteringsfejl kan give udslag – jeg vil derfor opfordre dem, der var heldige at være med, til at kikke på disse dage og se om det ser rimelig ud. Det havde nok været lettere, hvis disse tal havde været lidt før på banen, så planen er fremover, at udarbejde dem løbende (få dage efter – hvor det nok også er lidt mere interessant at kikke på).

Tak til alle for de mange bidrag. Det er lige før det er overvældende – i ordets egentlige forstand! - over 53.000 obs. Det tager altså lidt tid at tygge sig igennem dette materiale. Mange oplysninger finder vej til rapporten – ikke bare i år, men også på sigt, der er dog også en del ”fyldtal” som ”bare” giver en masse arbejde og slører det væsentlige. I stedet for daglige ”upræcise” tal er det bedre med præcise tal fra fx hver tredje dag. Opfordringen er ikke at rapportere mindre, men overveje lidt mere, hvad det et man rapporterer. F.eks. vil mere detaljere oplysninger om trækket kunne generere en del større tal for mange arter.

Det er svært at få folk til at ændre vaner, men det naive håb er, at vi stadig kan bevæge os fremad (selvom det til tider gå langsomt). Der er de sædvanlige hjertesuk med Lom sp – brug Rød/Sortstrubet Lom, Alkefugl sp – brug Lomvie/Alk, en del af de ret uanvendelige OF fugle – flere har været oplagt træk (og det er blevet rettet – tak for det) og sågar vintertid spøger stadig ind imellem.

Det vil gå for vidt at kommentere de enkelte tal her, men mange fine dage og flere rekorder fik vi da (husk tallene er ikke endelig endnu – så de kan blive ændret!)

Hermed ønsket god obs med masser af spændende oplevelser ved Rørvig 2017 til alle.

8 jan 2017 LB

Erik Hansen, nekrolog

Erik Hansen – 30. oktober 1922 – 2. december 2016.

Erik Hansen blev født i København den 30. oktober 1922. Allerede som barn var han fugleinteresseret, og i 1935 – som 13-årig – blev han medlem af Dansk Ornitologisk Forening. Dengang var der ikke mange unge i puberteten, der blev medlem af DOF og havde muligheden for at se på fugle. Dengang var det især grosserere, sagførere, og ofte folk med en akademisk baggrund, der var grundstoffet i foreningen, så Erik har givetvis ofte følt sig lidt alene med fugleinteressen uden mange jævnaldrende.

I de efterfølgende år tog Erik først cyklen, senere bilen, ud til Amager, hvor Kongelunden, Sydvestpynten, Aflandshage, det Inddæmmede Areal, der dengang var militært område, Utterslev Mose etc, var de foretrukne fuglelokaliteter.

Efter skolen blev Erik ansat i det offentlige - hovedsageligt i Skat, men også i en periode på et såkaldt Rodekontor. Senere i livet blev Erik ansat på Zoologisk Museum i Ringmærkningsafdelingen, hvor han var i mere end 20 år.

Erik Hansen havde også en stor forkærlighed for det gamle danske land, i særdeleshed for de skånske landskaber, hvor der ikke mindst ved Börringesjön og på Falsterbonässet blev brugt i tusindvis af timer. Erik har således flere gange berettet om de første ture til Börringe, hvor man dengang tog færgen over til Malmö, derefter toget til Börringe Station – ja, og så gik man minsandten hele turen rundt om Börringesjön på en søndag. Hvor mange af nutidens skrappe feltornitologer har prøvet det? Men sådan var det i feltornitologiens spæde vår i 1940-50’erne.

Erik Hansen var vel i 1950’erne, 60’erne og 70’erne en af landets absolut mest aktive feltornitologer, og han blev hurtigt en af landets mest respekterede og anerkendte i felten. Dette resulterede også i, at Erik blev medlem af Sjældenhedsudvalget (SU) i en periode og fungerede som udvalgets sekretær fra og med 1972.

De første offentliggørelser af interessante iagttagelser kom drypvist i 1940’erne, eksempelvis med observation af Stor Tornskade i yngletiden nær Henne Strand (DOFT 1942, side 228) og året efter Kortnæbbet Gås ved Selsø (DOFT 1943, side 237). Sidstnævnte fugl sås i øvrigt sammen med en anden kendt ornitolog, Carl Adolph Blume.

Erik Hansen fik opså i sit lange liv skrevet flere videnskabelige artikler. Dansk Fugleforskning opstod i 1950´erne, og meddelelse nummer tre kom fra Eriks hånd. Sammen med Børge Palm beskrev han ænder og vadefugle ved Højer i vinteren 1945-1946 (DOFT 1951, side 101). Den første større afhandling skrev Erik sammen med Niels Hesselbjerg Christensen: Forårstrækket over Skagen. Hermed var den første rigtige beskrivelse af lokaliteten som træksted (DOFT 1954, side 156) en realitet. Nogle årtier senere er lokaliteten jo blevet rimelig berømt, også udenfor landets grænser. I årene herefter fulgte flere afhandlinger, blandt andet om de overvintrende Kejserørne ved Häckeberga i Skåne.

At rejse er at leve, sagde H.C. Andersen engang, og man må sige, at Erik har lyttet til dette gode råd. Adskillige fuglerejser er det blevet til gennem årene, heriblandt til Costa Rica, Florida, Kenya, Tanzania, Israel, Trinidad & Tobago, Sri Lanka, Borneo, Gambia, Indien, Nepal, Thailand, og man kunne blive ved – inklusive næsten alle lande i Europa, som gav Erik uforglemmelige oplevelser, masser af erfaring, og alle rejserne fyldte meget i Eriks liv. Erik spildte ikke tiden.

Erik Hansen havde det svært med evolutionens nyskabelser, især med alle de nye splits af gammelkendte fuglearter. En Gråkrage var en Krage, og Sortkragen var en race etc, og når jeg selv havde været ude at rejse, færdiggjort en rapport og sendt den til ham, var han flux i telefonen for at gøre opmærksom på mine fejl. Det fik vi adskillige timer til at gå med og drøfte over et glas rødvin, enten i sommerhusene på Sjællands Odde, eller i hjemmet i Holbæk.

Erik Hansen traf i 1976 Kirsten Floor. Det skete på en DOF-tur til Sri Lanka, og de havde begge to den samme interesse for naturen og fuglene. Den nye familie betød meget for Erik – Erik og Kirsten fik således 40 år sammen.

Erik Hansen døde den 2. december 2016, 94 år gammel efter et langt liv i selskab med fugle i felten. Og et uafbrudt medlemsskab af DOF på ikke mindre end 81 år – dermed formentlig det medlem, der har støttet foreningen i længst tid.

Erik Vikkelsø Rasmussen, Nykøbing Sjælland.

Store Vandrefalkedag

Den 8 september 2016 fik vi i løbet af få timer - på flotteste vis - fotodokumenteret alle de Vandrefalkedragter, som det er muligt at identificere i felten!

Her er først fotografen, Dennis Olsen's, egen historie:

Den 8. september blev en uforglemmelig dag.
Startede på Hovvig ved broen den daglige foto tur kl 09:30, det skulle vise sig at blive en tur ud over det sædvanlige.
Kl 10:40 viste den første Vandrefalk sig og den blev eksponeret i fint medlys, det var en imm. fugl.
Da jeg var færdig i vigen, besluttede jeg at prøve lykken på P-pladsen og det viste sig at være en god ide.
Kl 12:40 var der Vandrefalk i luften, eksponerede den og et øjeblik efter var der en falk igen, troede at det var den samme fugl, men det viste sig hurtigt at de var to forskellige. En ungfugl og en gammel fugl.
Tre forskellige Vandrefalke på to timer!

Billederne blev sent rundt til medlemmerne af Rørvig Fuglestations mailliste. Efter lidt diskussion frem og tilbage nåede vi frem til følgende…

Klik på billederne for at se en større version!


To fotos taget fra P-pladsen ved Hovvig kl 12:46. Dette en flot frisk juvenil fugl, altså 1k.


To fotos taget fra broen i Hovvig kl 10:41. Dette er en 2k-fugl i ikke specielt avanceret fældning. Fældning af svingfjerene starter først når fuglen er 2k. 1k-fugle kan ikke have så meget tværstribning på kroppen. Hovedet er fældet til adult type. Den gule vokshud peger også på 2k. Juvenile har blågrå vokshud, men farven skifter dog i løbet af 1. efterår til lysegul.


To fotos taget fra P-pladsen kl 12:37. Selvom der er enkelte afvigende armsvingfjer er dette med stor sandsynlighed en adult fugl.
JHC skriver: De fleste gamle fugle fælder her efter yngletiden og jeg har så sent som i dag set yngleparret på Stevns virkelig fint og begge fugle havde en tilsvarende fældning i hale og svingfjer som den her fotograferede fugl viser.

Billedteksterne er primært baseret på Jørgen Hulbæk Christiansens kommentarer, men også stor tak til Tonny Papillon og Kristian Bruus-Jensen.


KES

Rødrygget Tornskade

Rødrygget Tornskade har haft stor ynglesucces i år!

De Rødryggede Tornskader kom og etablerede sig som normalt. De udfløjne unger sås fra første halvdel af juli og frem til medio august. Sommeren har været perfekt for de Rødryggede Tornskader idet at året endte med 12 ynglepar med succes og i alt 25 - 26 unger. I 2015 var der 6 par med ynglesucces med i alt 9 unger.

Følgende ynglepar og unger er registreret.
Ved samtlige ynglefund er der set voksne fugle med føde i næbbet og udfløjne unger.

Korshage:
Et par nord for sydklitten. To unger set.
En han med en unge ud for Kolonien Nørrevang.
Et par med 4 unger dukkede sent op ved sydklittet.

Langesøengen:
Et par på engen ud for Gyvelbo. Min. 2 unger set.

Flyndersøengen:
I vestenden mellem asfaltvejen og stranden et par med 2 unger.

Søndervang:
Et par med 2 unger syd for skydebanen.

Nakkehage:
Et par med 4 unger i sommerhusområdet øst for P-pladsen.
Et par med 1 unge i sommerhusområdet vest for P-pladsen.

Nakke Syd:
Et par med 1 unge på Rishøjvej i området syd for vejen umiddelbart før sommerhusområdet.

Slettermosegård:
To par med henholdsvis 1 og 3 unger i den sydlige del ud mod fjorden.
Et par med 2 unger øst for den store bevoksningen nord for ovenstående.

Endvidere er der ofte set fødesøgende fugle i bevoksningen syd for Slettermosegård – så muligvis endnu et par.

Undertegnede modtager gerne meldinger om yderligere ynglefund ligesom at bemærkninger/tilføjelser til ovenstående modtages med tak.

Venlig hilsen
Peter Ellegaard Larsen

nyheder.txt · Sidst ændret: 2025/04/22 07:30 af kes